Wachtwoord vergeten Account aanvragen

CIRCO workshop voor kunststofbedrijven op ESEF

Datum: 21 maart 18
Locatie: ESEF, Jaarbeurs Utrecht
Omschrijving:


Bezoekers uit de kunststofverwerkende industrie kunnen tijdens de ESEF zelf aan de slag gaan met het thema circulaire economie. NRK organiseert in samenwerking met CIRCO twee keer een workshop waarin deelnemers ontdekken wat de transitie naar een circulaire economie in de keten betekent en hoe ze zelf de eerste stappen kunnen zetten.

NRK en CIRCO organiseren deze workshops op woensdag 21 maart en donderdag 22 maart in de ESEF-theaters in hal 1 en hal 2. Deelname is gratis voor geregistreerde bezoekers. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het aan te raden je vooraf te registreren. Daarmee verzeker je je van een plek bij een van de workshops. Registreren via www.esef.nl.

Workshops van een uur
CIRCO pakt het onderwerp normaal op in een driedaagse workshop. Speciaal voor ESEF is op basis hiervan een workshop van een uur ontwikkeld. Hierin gaan deelnemers samen met een andere bezoeker van ESEF op ontdekkingstocht. Door telkens twee bezoekers aan elkaar te koppelen, komt de ketensamenwerking naar voren. "Je ontdekt het verhaal achter de circulaire economie, wat het in jouw keten betekent en hoe je zelf betere keuzes kunt maken", aldus Van Dord.

Waarom meedoen?
Over dertig jaar moeten alle producten in Nederland circulair zijn. Dat is begin dit jaar vastgelegd in de Transitieagenda‘s.  "Het jaar 2050 lijkt nog ver weg maar toewerken naar een circulaire economie is een lang proces", aldus Martin van Dord, innovatiecoach bij NRK. "In de transitie zullen winnaars en verliezers zijn. Daarom is het als ondernemer in de maakindustrie belangrijk nu kennis op te doen en te weten wat je hieraan kunt bijdragen als klanten er straks om vragen." Bovendien gaat de regering deze zomer bekendmaken welke stappen de overheid nog in deze kabinetsperiode wil zetten. De circulaire economie komt dus snel dichterbij."

Geen trucje
Daarom hebben ESEF, NRK en CIRCO de handen ineengeslagen en staat het thema circulaire economie op de agenda van de toeleveringsbeurs. Van Dord: "Voor de maakindustrie is dit belangrijk. Brand owners weten wel waar het naar toe gaat maar de maakbedrijven moeten zich ook de skills eigen maken zodat ze hun klanten kunnen faciliteren als die ernaar vragen. De transitie is namelijk niet een trucje dat je even snel leert. Circulair houdt meer in dan kunststof recyclaat inzetten, groene stroom gebruiken of biodegradeerbare materialen inzetten."

Integraal naar keten kijken
De circulaire economie vergt het opbouwen van kennis, het delen van kennis én het opdoen van ervaring, aldus de innovatiecoach. Circulair betekent vooral integraal naar de keten kijken, de cirkel sluiten. Hij geeft een voorbeeld: "Een spuitgietbedrijf kan een goedkoper materiaal kiezen, maar als hierdoor aan het eind van de levenscyclus van het product extra kosten moeten worden gemaakt om het materiaal te scheiden, dan is de keten als geheel niet goed bezig. Elk bedrijf is onderdeel van die keten. Daarom moeten ze samenwerken. Dan leer je van elkaar waar je geen weet van hebt, maar waar je wel invloed op hebt."

CIRCO
CIRCO is een beweging naar de circulaire economie. In en om CIRCO zitten ondernemers en bedrijven uit de maakindustrie en de creatieve industrie. Bovendien zijn er onderzoekers, beleidsmakers en studenten bij betrokken. De aanpak van CIRCO met Tracks en Classes levert nieuwe inzichten op en maakt dat bedrijven stappen zetten met een circulair businessmodel. CIRCO doet dit al drie jaar en heeft al tweehonderd bedrijven getraind en heeft daarmee een enorme hoeveelheid kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van circulaire business-modellen en designstrategieën.

 

 


Programma:Vorige

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014