Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Onderwijsplein en congres dragen bij aan succes beurs TIV

Van 19 tot en met 21 september vond in de Evenementenhal in Hardenberg de 19de editie plaats van de Technische Industriële Vakbeurs (TIV). Saxion, Stenden en Windesheim waren dit jaar voor het eerst aanwezig met een kennisplein waar hun Centres of Expertise Green PAC en TechForFuture (TFF) werden geëtaleerd op stands en een demoplein. Ook organiseerden zij het congres Circulaire economie.

Aanleiding voor het gezamenlijke kennisplein was de vraag van bezoekers naar kennis over nieuwe materialen en kunststoffen, in combinatie met de missie van de hogescholen om kennis uit onderzoeksprojecten te delen met bedrijven. De drie hogescholen, Windesheim, Stenden en Saxion sloegen de handen ineen voor dit plein onder de vlag van hun Centres of Expertise Green PAC en TechForFutureGreen PAC is de verbinding tussen Windesheim en Stenden Hogeschool en wordt gezien als de kenniskatalysator in de chemische- en kunststofindustrie op het gebied van (groene) kunststoffen, vezels en (bio)composieten. TechForFuture focust op bedrijven die hun kennis op High Tech Systemen en Materialen willen ontwikkelen en legt de verbinding tussen Windesheim en Saxion Hogeschool.

Meerwaarde regionale kennisinstellingen
Het Green PAC en TFF Kennisplein stond drie dagen in het teken van netwerken, non-stop lezingen en demonstraties. De bezoekers konden kennismaken met een variëteit aan onderzoeksprojecten op het gebied van recycling, ontwerp en slim en verantwoord materiaalgebruik. Tal van voorbeelden zijn getoond waaronder bijvoorbeeld het poedercoaten van kunststoffen, 3D-printen met gerecycled kunststof, toepassingen van (bio)composieten, ontwerpen met kunststoffen in de machinebouw om onderdelen of machines sneller, lichter of sterker te maken, en hoogwaardig hergebruik van materialen. Veel bezoekers waren positief verrast dat de regionale kennisinstellingen hier samen vertegenwoordigd waren en duidelijk een meerwaarde voor de industrie bieden. 

    

Verbinding onderwijs en maakindustrie
In een terugblik vat associate lector Kunststoftechnologie Geert Heideman samen: “Het kennisplein van Green PAC en TechForFuture is de plek geweest waar zowel de bezoekende professional als de standhouders geïnspireerd zijn geraakt. De drie hogescholen hebben met de TIV een nieuwe verbinding gemaakt tussen het onderwijs en de maakindustrie.”
Naast de stands, presentaties en demonstraties op de TIV was er ook ruimte voor verdieping, zoals het 3DprintEU congres en het congres Circulaire economie.

Congres 3DprintEU: Industrial Printing
De lustrumeditie van het 3DprintEU event vond dit jaar op de TIV plaats. Het congres werd door Green PAC georganiseerd en stond in het teken van Industrial Printing. Met een interessant lezingenprogramma werden deelnemers meegenomen in de laatste ontwikkelingen en toepassingen rond 3D-metaalprinten (zowel door Windesheim als Saxion) en biobased harsen voor DLP printing (Stenden). Highlights uit het programma waren onder andere de lancering van het boekje ‘A practical guide to 3D printing’ (met 3DprintWiki, Windesheim) en de lezingen van Jasper Bouwmeester van Fiberneering over het door Fiberneering ontwikkelde printproces van grote vezelversterkte onderdelen en Maikel Beerens van Xilloc over de revolutie rond implantaten die hij met zijn bedrijf teweeg heeft gebracht in de medische wereld.

Congres Circulaire Economie
Het door Windesheim en Stenden georganiseerde congres Circulaire Economie werd geopend door Windesheim-onderzoeker Eric Roetman. Hij stelde dat de circulaire economie geen rem is op economische groei maar juist kansen biedt aan bedrijven. Het is technisch gezien mogelijk maar logistieke ketens moeten anders worden georganiseerd. Martin van Dord, innovatiecoach bij NRK, meende dat de meest succesvolle vormen van ketensamenwerking al beginnen in de ontwikkelfase. Wido van der Bosch, directeur van Brink Industrial, presenteerde een bijpassend voorbeeld vanuit zijn eigen ervaring. Brink Industrial heeft samen met een afvalverwerker de Bubble ontworpen, een afvalbak voor het centrum van Berlijn. De Bubble is een ronde stalen afvalbak met een inhoud van 360 liter in plaats van de gebruikelijke 70 liter. De afvalbak heeft een lange levensverwachting en is volledig recyclebaar. Door de ronde vorm kan de bak direct worden leeggezogen door de plaatselijke reinigingsdienst wat leidt tot een flinke besparing. De circulaire economie draait dus mede door ondernemerschap, creativiteit en ketensamenwerking.

Materialen de juiste eigenschappen geven 
Els Zijlstra, creatief directeur van Materia, vertelde over de steeds toenemende tekorten van veel gebruikte grondstoffen. Zij vervolgde haar verhaal door te laten zien wat voor mogelijkheden er zijn met hernieuwbare materialen, zoals houtschors, bamboe of zelfs fruitafval. Er zijn ongekend veel mogelijkheden om materialen de juiste eigenschappen te geven. Kornelis Jorna, projectleider bij Oost NL liet aan de hand van vele voorbeelden zien dat verschillende ondernemers in Overijssel deze mogelijkheden slim weten te benutten door nieuwe materialen te verwerken in innovatieve producten.

Het congres werd afgesloten met een discussie over onderzoek en onderwijs op het hbo en mbo. De conclusie was dat net als in het bedrijfsleven ook het onderwijs moet blijven vernieuwen om Nederland klaar te maken voor de circulaire economie. Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014