Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Toepassen recyclaat in Nederland vanzelfsprekend

European Plastics Converters (EuPC) heeft afgelopen zomer een Europees onderzoek uitgevoerd naar het huidige en toekomstige gebruik van gerecycleerde kunststoffen (recyclaat) door de Europese kunststofverwerkende industrie. Uit het rapport blijkt dat in de Nederlandse markt de toepassing van recyclaat al praktijk is. 92% van alle kunststofverwerkende bedrijven zetten ook recyclaat in. Verdere groei is vooral afhankelijk van betere beeldvorming over secundaire grondstoffen.

Volgens EuPC wordt de inzet van recyclaat elders in Europa wordt vooral belemmerd door gebrek aan kwaliteit en volume van secundaire grondstoffen. Ook is de vraag van merkeigenaren beperkt en ontmoedigt de huidige regelgeving de toepassing van recyclaat.

Conclusies over de Nederlandse markt
Nederlandse bedrijven vinden kwaliteitsnormen voor recyclaat belangrijker dan de gemiddelde Europese collega. 67% van de deelnemers uit Nederland zegt dat kwaliteitsnormen voor recyclaat een groter gebruik door hun bedrijf zal stimuleren. Het Europese gemiddelde ligt op 41%.

Dit oordeel is gebaseerd op hun praktijkervaring:

  • Nederlandse verwerkende bedrijven zijn meer tevreden over de kwaliteit en de stabiliteit van de geleverde recyclaat dan hun Europese collega's.
  • Nederlandse verwerkende bedrijven waarderen de ondersteuning die ze krijgen van hun recyclaatleveranciers meer dan het Europees gemiddelde.
  • Nederlandse klanten van kunststofverwerkende bedrijven voelen een hogere urgentie om meer recyclaat te gebruiken en zijn vaker bereid over te schakelen naar een intensiever gebruik ervan.

Algemene Europese conclusies
In totaal hebben 485 bedrijven uit 28 landen meegedaan aan het onderzoek. De kwaliteit van recyclaat blijft de grootste barrière voor een grotere inzet van recyclaat als grondstof. Bijna 60% van de Europese kunststofverwerkende bedrijven heeft moeite recyclaat in een acceptabele kwaliteit te kopen. Merkeigenaren geven weinig steun aan de inzet van recyclaat. Slechts 27% van de Europese bedrijven heeft klanten die zich bewust zijn van de voordelen en wenselijkheid van recyclaat. Een andere conclusie is dat het huidige regelgevingskader moet worden aangepast om het gebruik van recyclaat adequaat te ondersteunen. Bijna 60% van de Europese kunststofverwerkende bedrijven vindt de huidige regelgeving niet geschikt om de inzet van recyclaat fors te verhogen.

Download het rapport of kijk voor meer informatie op: 
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014