Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Biobased plastics geven textielresten tweede leven

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt hoe textielresten een tweede leven kunnen krijgen. Textielresten gecombineerd met biobased plastics zorgen voor nieuwe hoogwaardige materialen met unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Onlangs werd het RECURF-project afgerond. Het vervolgonderzoek draagt de naam RECURF-UP!  

Het gaat in dit geval om jutezakken van Starbucks, snijafval van Ahrend en niet-herbruikbaar textiel van Sympany. Meer dan 35% van deze restproducten worden nu verbrand of verwerkt tot vul- of isolatiemateriaal. “Wij willen van dit innovatieve bio-composietmateriaal producten ontwikkelen die deze bedrijven zelf weer kunnen gebruiken of verkopen”, licht projectleider/hoofdonderzoeker Mark Lepelaar toe. “Het is een interessant circulair businessmodel, met economische én ecologische waarde.”


Experimenteren in een klein laboratorium

Meerwaarde
De nieuwe materialen leveren meerwaarde op ten opzichte van het gebruik van alleen textiel of alleen biobased kunststof, menen de onderzoekers. De biocomposiet materialen onderscheiden zich door hun mechanische en functionele eigenschappen, maar ook door hun eigen belevingswaarden. “Een van de grootste voordelen van dit nieuwe materiaal is dat het redelijk kostenefficiënt is, want je hergebruikt afvalstromen van bedrijven.”
De mechanische eigenschappen zijn echter ook een groot voordeel. “We merken dat de stijfheid en sterkte van het materiaal toeneemt, maar ook dat het lichter wordt. We kunnen dus ook minder materiaal gebruiken en dat betekent nóg meer kostenbesparing.” Het materiaal wordt vooral versterkt door er jute doorheen te gooien, aldus Lepelaar. “Dat scheelt wel 50%.”

Functionele eigenschappen
Ook de functionele eigenschappen – onder andere de bouwfysische eigenschappen – zijn interessant. “We kunnen hiervan producten maken die een geluiddempende of trillingdempende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan auto-interieurs of de plafondpanelen of wandbekleding van een coffeeshop. Daar komen uiteraard ook eigenschappen als brandveiligheid bij om de hoek kijken. Op dit moment weten we daar nog niet zo heel veel van, dus dat gaan we nu onderzoeken.”

Geluiddempend
In het afgeronde RECURF-onderzoek is onder meer ontdekt dat het materiaal geluiddempend is. “In het vervolgonderzoek gaan we onderzoeken hóe geluiddempend het is. Op die manier weten architecten die met dit materiaal een theater of vergaderzaal geluiddempend willen maken, hoeveel vierkante meter ze nodig hebben.” Er wordt ook gekeken naar schaal- en plaatvormige producten. “Je moet dan denken aan plaatvormig materiaal, maar dan driedimensionaal gevormd. Starbucks en kledinginzamelaar Sympany hebben vele kilo's niet-herbruikbaar textiel. Daarom kijken we naar grote toepassingen. Bij Sympany moet je denken aan winkelinterieurs, zoals pashokjes, kledingkasten et cetera.”

Belevingswaarde
De derde interessante eigenschap is de (positieve) belevingswaarde van het materiaal. “Dat betekent dus de mix van hoe het voelt, hoe het ruikt, en hoe het er uitziet. Het hele verhaal erachter. En hoe mensen emotioneel reageren op het materiaal.” Er zijn heel veel combinaties mogelijk, vertelt Lepelaar. “We kunnen een range maken van plastic-achtig naar houtachtig tot aan een product dat aan de ene kant hard is en aan de andere kant zacht.” Voor Ahrend is inmiddels een armleuning gemaakt voor een stoel, die zowel biobased als circulair is. Het nieuwe materiaal voelt veel prettiger aan dan het materiaal van een ‘gewone’ armlegger.”


Het materiaal kan aan de ene kant hard en aan de andere kant zacht zijn

Het gebruik van textiele reststromen en biobased plastics in biocomposieten biedt ook milieuwinst én het draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie. “Het is de bedoeling dat de nieuwe materialen uiteindelijk ook weer gerecycled worden. Ahrend heeft die productenstroom in eigen beheer, dus zij maken een businesscase door te zeggen: die meubels koop je niet van ons, maar je kunt ze leasen. Zo blijven ze eigendom van Ahrend.”

Opschalen
In het vervolgproject wil de HvA niet alleen laten zien dat het kan; ze willen ook opschalen. “Dus we willen laten zien dat het haalbaar is en in grote hoeveelheden. We gaan kijken naar concretere eigenschappen volgens de normen en naar digitale, flexibele productietechnieken met robots. We willen ook de milieuwinst gaan bekijken. Bijvoorbeeld hoe vaak het materiaal gerecycled kan worden. Dat willen we laten zien in een aantal cases.”
Het project duurt twee jaar. In totaal werken er zo’n 100 á 200 studenten aan mee. Daarnaast brengen we nog cases in het regulier onderwijs, onder meer in de vorm van gastcolleges en groepsopdrachten. We betrekken daar ook andere instellingen bij, zoals Saxion, Avans, Hogeschool Zeeland, en TU Delft.”

Het project RECURF is inmiddels genomineerd voor twee awards: de HvA-research award en de RAAK-award. “Voor de HvA nominatie staan we nu in de top-5 van de beste onderzoeken van de Hogeschool van Amsterdam. RAAK is het landelijke programma van waaruit dit project wordt gefinancierd. Daar staan we in de top 10. Het is een vrij specialistisch onderwerp, dus het is een leuk stukje erkenning.”
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014