Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Rapportage ketenproject circulaire kunststof bouwproducten

Groothuisbouw produceert op industriële wijze huizen en is daarmee een koploper in de bouwwereld. Samen met (potentiële) toeleveranciers in de keten is Groothuisbouw in een ketenproject op zoek gegaan naar manieren om in haar werk als systeembouwer gebruik te maken van nieuwe en creatieve toepassingen van kunststof om woningen te verduurzamen. Er ging een wereld aan mogelijkheden open. Binnen het project is er gekozen om drie producten uit te werken: een composieten dakkapel, een composieten schoorsteen en een geïntegreerde daklijst.  

Groothuisbouw maakt tot op heden gebruik van traditionele materialen, zoals steen en hout. De vraag was wat kunststof zou kunnen betekenen in het productieproces en in de verduurzaming van hun woningen. De voordelen van kunststof ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zitten onder andere in het lichte gewicht, isolerende eigenschappen, het geringe onderhoud, de integratiemogelijkheden en de toepassing van gerecyclede kunststof.
Om de mogelijkheden te onderzoeken en om tot concrete prototypes te komen, is er een ketenproject gestart met een architect, een producent van dakdoorvoersystemen, een spuitgieterij van lage temperatuurverwarming, een extrusiebedrijf, een composietfabrikant, een producent van isolatiemateriaal, een kunststof afvalinzamelaar en een kunststof recyclingbedrijf. Deze partijen brachten onder begeleiding van Partners for Innovation verrassende ideeën op tafel. Met drie daarvan zijn Groothuisbouw en ketenpartners concreet aan de slag gegaan en zijn uitgewerkt tot prototype. Ook is berekend dat ze een forse energie- en milieuwinst opleveren.

De ervaringen van dit ketenproject zijn uitgewerkt in het artikel 'Groothuisbouw - ketenproject circulaire kunststof bouwproducten'.

Klik op de afbeelding om de volledige rapportage van het ketenproject te downloaden.

 

Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014