Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Chemisch recyclen is kansrijk maar staat nog in kinderschoenen

Chemisch recyclen van kunststof verpakkingen is kansrijk voor Nederland. Met deze nieuwe vorm van recyclen kunnen in de toekomst meerdere kunststofafvalstromen worden gerecycled. Echter, chemisch recyclen kent ook nog de nodige uitdagingen. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) maakte een analyse en bracht de mogelijkheden en acties in kaart om chemisch recyclen van kunststof verpakkingen in Nederland op te schalen.

"Nederland loopt voorop met kennis over chemisch recyclen en kan ook koploper worden op dit gebied”, zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes. “De recycling van kunststof verpakkingen kan daar aan bijdragen. Maar om daar te komen moeten diverse partijen uit de kunststof verpakkingsketen in actie komen.” Op dit moment wordt 50% van het kunststofverpakkingsafval van huishoudens en bedrijven mechanisch gerecycled. Met de huidige technieken en installaties zijn niet alle typen kunststof verpakkingen te recyclen. Chemisch recyclen heeft de potentie om deze stromen wel recyclebaar te maken. Zo kunnen bijvoorbeeld combinaties van verschillende kunststofsoorten of materialen in één verpakking van elkaar worden gescheiden en kunnen kleur en additieven uit het materiaal worden gehaald. Ook biedt chemisch recyclen perspectief voor het toepassen van recyclaat in voedselverpakkingen.

Klik hier voor het rapport Chemisch recyclen van kunststof verpakkingen: analyse en mogelijkheden voor opschaling.

Veelbelovende technieken
“De nieuwe technieken zijn veelbelovend, maar chemische recycling staat nog in de kinderschoenen”, zegt Bruijnes. “Het KIDV heeft de kansen van de verschillende chemische recycling technieken voor kunststof verpakkingen in kaart gebracht. Daarbij is gekeken naar mogelijke inputstromen, klimaatimpact, proceskosten, investeringen en belemmeringen in beleid en regelgeving.” Het KIDV hanteert daarbij de defintie van chemisch recyclen uit het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP 3). Er wordt gesproken van chemische recycling als de output van het recyclingproces weer wordt ingezet als grondstof, en dus niet als brandstof.

De afgelopen jaren is een aantal chemische recycling initiatieven gestart in Nederland. Om deze technieken op te schalen, moet er nog veel gebeuren. Het KIDV onderscheidt hierbij zes stappen met bijbehorende acties die voor opschaling nodig zijn.

Lees het volledige bericht

Wat is chemisch recyclen en welke technieken zijn er? Bekijk de animatie.
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014