Wachtwoord vergeten Account aanvragen

ECHA Sector Approach on Plastics Additives Published

De EuPC en EuMBC hebben een samenwerkingsproject inzake ‘Plastic Additives’ (gestart in 2016) voor kunststoffen masterbatches, compounders en converters eind 2018 afgerond. Hierbij waren meerdere partijen betrokken zoals het CEFIC (leveranciers van plastic additieven), Plastics Europe en het Europese Agentschap voor chemische stoffen, waaronder de toeleveringsketen.

In 2018 zijn ook de 'EuPC en EuMBC Use Maps voor masterbatching, compounding en converteringsprocessen’ gepubliceerd ten behoeve van 2018-registraties.

De nieuwe ‘deliverables’ zijn beschreven en te raadplegen op de ECHA-website.

  1. Een geverifieerde inventaris van de meest gebruikelijke additieven die boven 100T in kunststoffen worden gebruikt, inclusief informatie over functie, type polymeer waarin additieven worden gebruikt en de concentratie.
  2. Een methodiek om het relatieve additieve vrijmakingspotentieel van kunststofmatrices (monding, huid, buiten) te schatten.
  3. De toepassing van deze methodiek op additieven binnen het toepassingsgebied van de methode. 

Deze ‘deliverables’ leveren een bijdrage aan de geautomatiseerde screening door ECHA. Vervolgens zullen de lidstaten en ECHA verder bepalen welke toevoegingsmiddelen moeten worden geëvalueerd op basis van andere informatie, zoals gevaarlijke stoffen, onzekerheden en de resultaten van de handmatige screening (de grondige beoordeling van informatie in registratiedossiers).

Marc Cornu, voorzitter van EuMBC (European Masterbatchers and Compounders) zegt: "de belangrijkste lessen en tips van dit project zijn een verbeterde communicatie in de gehele toeleveringsketen en een verdere demonstratie van de behoefte aan sterke samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waaronder autoriteiten, teneinde betrouwbare gegevens te genereren over additieven en toepassingen van kunststoffen. Het stelt de autoriteiten ook potentieel in staat om hun middelen beter te focussen op hun evaluatie.” 
Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014