Wachtwoord vergeten Account aanvragen

RecyBEM bestaat 15 jaar

RecyBEM bestaat 15 jaar. Op 1 april 2004 is RecyBEM opgericht, een initiatief van de bandenleveranciers om invulling te geven aan ‘het Besluit beheer autobanden van de Wet Milieubeheer’, met als doel de inname en verwerking van gebruikte autobanden op een milieuverantwoorde wijze.

‘Al vijftien jaar organiseert RecyBEM in Nederland de inzameling en recycling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Met een marktdekking van bijna 100 % is dit een groot succes. Voor iedere autoband, nieuw of gebruikt, die een producent of importeur als eerste op de Nederlandse markt brengt, wordt de gebruikte band door RecyBEM-gecertificeerde bedrijven ingezameld en verwerkt. Dankzij de gedisciplineerde en goede samenwerking in de bandenbranche dragen partijen bij aan de succesvolle uitvoering van bovengenoemd Besluit beheer autobanden. De betrokken partijen zijn onder andere de bandenleveranciers Apollo Vredestein, Continental, Goodyear, Pirelli en Michelin, samen met de distributeurs Van den Ban en Inter-Sprint’ aldus  Kees van Oostenrijk, bestuurder van de RecyBEM (Band &Milieu organisatie) en één van de oprichters van de uitvoeringsorganisatie.

Even wat feiten en cijfers op een rijtje wat bereikt is in 15 jaar tijd:

  • Er zijn 120 miljoen autobanden ingezameld
  • In 2018 is een recordaantal van 9,3 miljoen autobanden ingezameld
  • 95 % van de gerecycelde banden is verwerkt tot nieuwe grondstof en energie
  • Er is 337 miljoen kilo rubber bespaard
  • Er is 82 miljoen staal bespaard
  • Er is 902.250 ton CO2-uitstoot bespaard (vergelijkbaar met 6.015 miljoen autokilometers of de aanplant van 6 miljoen bomen)

RecyBEM feliciteert alle betrokkenen in de bandenbranche met het behaalde succes in de afgelopen vijftien jaar. Ook in de komende vijftien jaar willen we de milieuprestaties blijven optimaliseren. Een innovatie als devulkanisatie is veelbelovend. Met deze nieuwe recyclingmethode kan mogelijk tot veertig procent van het afgedankte rubber worden hergebruikt bij de productie van nieuwe banden, tegenover het huidige maximum van vijf procent. De bandenindustrie wil graag blijven investeren in de circulaire milieuwaarde. Circulariteit, het hergebruik van materialen, zal echter niet zonder pijn tot stand komen. Ieder recyclingproces kent uitdagingen. Uiteindelijk maakt de winst voor mens, milieu en maatschappij het waard voor recycling te blijven kiezen. Met een helicopterview en stip op de horizon zie ik kansen voor het verder optimaliseren van de circulaire milieuwaarde van banden. Daar zetten we ons samen met onze partners graag voor in de komende vijftien jaar”, besluit Kees van Oostenrijk.

Kees van Oostenrijk is bestuurder Band&Milieu, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bandenfabrikanten (NVR-banden), directeur RecyBEM – Uitvoeringsorganisatie Besluit beheer autobanden en vertegenwoordiger in Nederland van de ETRMA


Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014