Wachtwoord vergeten Account aanvragen

Slim innoveren met slim vertrouwen principe voor energiebesparing

Mede In het kader van de Meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3-MEE) zijn in 2015 en in 2017 de Gebruikersgroepen Nieuwe Techniek 1 en 2 door de RVO en Federatie NRK opgezet. Zo’n 10 bedrijven uit de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie en technologieleveranciers hebben in deze gebruikersgroepen intensief samengewerkt om te komen tot nieuwe inzichten en ervaringen voor energiebesparing. 

Wim Veelders, senior manufactoring- and facility engineer van het rubber verwerkende bedrijf Vernay uit Oldenzaal, vertelt over het behaalde succes van reductie uitvalpercentage van 8% naar nu 2% van precisieproducten voor de automotive- en medische sector. In eerste instantie dacht men dat de oorzaak van de hoge uitval te wijten zou zijn aan de ongelijkmatige temperatuurverdeling tijdens het productieproces. Door het brainstormen over dit probleem met de andere deelnemers in de gebruikersgroep kwam naar voren dat de ongelijke druk tijdens het productieproces de oorzaak was.

Haval uit Gemert produceert disposables en verpakkingen voor de foodindustrie. De vraag van Haval in de gebruikersgroep heeft betrekking op het verlagen van de verwerkingstemperatuur van polypropyleen. Productiemanager Ron Kastermans legt uit: ‘Wij maken hier per jaar zo’n zeventig miljoen tomatenemmertjes. Aan het polypropyleen van de emmertjes wordt een zogeheten clarifier toegevoegd om het kunststof mooi helder te maken. Voor de productie hadden we een temperatuur nodig van 275° en we wilden graag uitzoeken of dat niet wat minder zou kunnen.’ In de gebruikersgroep is het idee geopperd met een andere samenstelling clarifier te werken. Na de benodigde testen bleek dit goed te werken: de verwerkingstemperatuur is teruggebracht naar 190°. Met de verlaagde temperatuur is de doorlooptijd van het spuitgietproces met 5% afgenomen, een enorme besparing gezien het productievolume.

Artikel PT Industrieel Management juni 2019Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014