Wachtwoord vergeten Account aanvragen

ING-Financiële innovatie start nieuwe fase van ketenoptimalisatie

Nieuwe fase van innovatie in financiering verlaagt kosten in de totale productieketen

In de productieketens van internationaal opererende Nederlandse bedrijven is een nieuwe fase van innovatie gestart. Bedrijven gaan nu in samenwerking met andere bedrijven, veelal hun toeleveranciers, kijken hoe ze elkaar kunnen financieren. De Nederlandse multinationals opereren in toenemende mate in wereldwijde productieketens. Net als andere internationaal opererende ondernemingen optimaliseerden zij achtereenvolgens de logistiek, productkwaliteit, innovatie en ecologische voetafdruk van productieketens. Nu kijken deze ondernemingen welke rol zij kunnen spelen in het financieren van de keten. Recentelijk is daardoor een vijfde fase van innovatie in de keten gestart gericht op financiering binnen de keten (supply chain finance genoemd).

Met de huidige liquiditeitsschaarste is de financiering van werkkapitaal weer een topprioriteit. De nieuwe stap van financiële innovatie biedt door samenwerking in de productieketen, mogelijkheden om zowel de financieringskosten voor leveranciers als afnemers te verlagen. Zo wordt additionele liquiditeit in de keten vrijgemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.

De eerste stappen op het gebied van deze innovatievorm zijn gericht op verlaging van het nettowerkkapitaal tussen een grote kopende partij en zijn leveranciers. E-invoicing en de integratie van verschillende vormen van handelsfinanciering tot één klantoplossing zijn de volgende stap. Door ook de ‘leveranciers van de leverancier’ te financieren worden de financieringskosten in de totale productieketen verlaagd en de transparantie vergroot. Financiële ketenintegratie biedt ondernemingen nu de kans om de toenemende complexiteit van wereldwijde productieketens in een financieel voordeel om te zetten.

Dit zijn de hoofdpunten uit het Engelstalige rapport van ING Economisch Bureau. Klik op onderstaande afbeelding om de video met de belangrijkste bevindingen te bekijken. Voor meer cijfers en achtergronden, klik hier om het rapport te downloaden.Dit bericht afdrukken
Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
Fax: 070-444 06 61
E-mail: info@nrk.nl


Rethink: een nieuwe kijk op kunststof en rubber

          

Arbocatalogus

Bekijk de arbocatalogus

NRK 2014