Home > Nieuws > Nieuwsbericht
12-02-2020 Leerzame bijeenkomst Energiebesparing

Reductie van CO2-uitstoot en het verminderen van het energieverbruik zijn onderwerpen die de komende jaren nadrukkelijk op de agenda staan in onze energie-intensieve rubber- en kunststofindustrie. Op 10 februari hebben tachtig leden zich in een middag laten bijpraten over de manieren waarop zij dit kunnen aanpakken en hoe zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Tijdens deze bijeenkomst over Energiebesparing zijn ook de winnaars van de jaarlijkse MJA-pluimen bekendgemaakt. De Pluim in de categorie Duurzame Energie was voor Forbo Novilon. BPI Indupac heeft de Pluim gekregen in de categorie Proces Efficiency en Mitsubishi Chemical Advances Materials in de categorie Ketenaanpak. 

Er stonden deze middag verschillende onderwerpen op de agenda. 

  • Martin van Dord (NRK) opende de bijeenkomst met een presentatie over de besparingsmaatregelen voor de komende jaren.
  • Stef Strik (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) heeft inzicht gegeven in de Informatieplicht & Handhaving en de verschillende energiebesparingsverplichtingen.
  • Michiel Steerneman (Blue Terra) is dieper ingegaan op de informatieplicht en de consequenties van het aflopen van MJA3. Ook de aanpak via NRK E-Comply en de toekomstige ontwikkelingen rondom energiebesparing en CO2-reductie zijn behandeld. 
  • Erik de Ruijter (NRK) heeft laten zien hoe lidbedrijven zich kunnen registeren voor MORE en Operation Clean Sweep.

Na de pauze was het woord aan zes collega-ondernemers die met een korte pitch inzicht hebben gegeven in de innovatiemaatregelen en technologieën die zij succesvol hebben toegepast. 

  • Gerard Timmerman (Forbo Novilon, winnaar MJA3 Pluim) heeft verteld over de manieren waarop Forbo aan energiebesparing doet.
  • Jan Spenkelink (Mitsubishi CAM, winnaar MJA3 Pluim) heeft laten zien op welke manieren het bedrijf zo goed scoort bij het besparen in de keten.
  • John van der Voorn (Omefa) is ingegaan op het Postcoderoosproject en de zonnepanelen die op de daken van de fabrieken van Omefa zijn gelegd.
  • Jos Lenselink heeft namens KUMA  verteld over het systeem dat ontwikkeld is voor het gebruik van restwarmte in combinatie met geothermie.
  • Michiel Steerneman (Blue Terra) heeft met een presentatie over 'Van het gas af' kort en bondig verteld wat bedrijven in de rki-sector kunnen doen.
  • Henri Kanters (Haval Disposables) heeft laten zien hoe het bedrijf adiabatische koeling toepast in de bedrijfshallen.

Klik op de namen van de sprekers om de betreffende presentatie te downloaden.