Home > Nieuws > Nieuwsbericht
02-06-2020 Eerste plastic fietspad klaar voor marktintroductie

Op 26 mei 2020 werd de miljoenste fietspassage gemeten op de eerste PlasticRoad ter wereld in Zwolle. De fietser werd opgewacht en kreeg een award met bloemetje overhandigd door de initiatiefnemers van PlasticRoad. Het 30 m lange fietspad bevat zo’n 1000 kilo gerecycled plastic, evenveel als 218.000 plastic bekers. Deze pilotversie bespaarde al zo’n 50 tot 70% CO₂-uitstoot ten opzichte van een traditioneel fietspad van asfalt of betontegels.

 
Fotobijschrift - De miljoenste fietser op de eerste PlasticRoad, Dorienke Pullen was de gelukkige en kreeg uit handen van PlasticRoad-initiatiefnemers Anne Koudstaal (links) en  Marcel Jager (rechts) een speciale award en een bloemetje. Uiteraard op gepaste afstand.

Van pilot naar productie
Het 30 meter lange fietspad was al in 2018 een wereldprimeur. Na ruim anderhalf jaar testen, leren en de doorontwikkeling tot industrieel ontwerp, is PlasticRoad klaar voor introductie op de markt. De productie zal vanaf het eerste kwartaal 2021 gaan opstarten. De initiatiefnemers van de PlasticRoad zijn uiterst tevreden met de pilotresultaten én kijken uit naar het moment dat het eerste PlasticRoad-element van de productielijn rolt. Marcel Jager en Anne Koudstaal vertellen: “Samen met onze opdrachtgevers hebben we aangetoond dat ons baanbrekende circulaire concept – een prefab weg op basis van gerecycled plastic met regenwaterberging – haalbaar is. Wat in 2018 startte met twee pilots in Zwolle en Giethoorn, is nu al klaar voor industriële productie, daar zijn we ontzettend trots op.”

Vervolgstappen
PlasticRoad is de klimaat- en CO2-neutrale oplossing voor de stedelijke wegeninfrastructuur zoals fietspaden, parkeerplaatsen, trottoirs en schoolpleinen. Op basis van de overtuigende resultaten van de pilots wordt nu de productielijn opgestart. De PlasticRoad kan worden besteld en is vanaf het eerste kwartaal in 2021 leverbaar. Er is al veel interesse vanuit de markt. De focus ligt in eerste instantie op afzet in Nederland en omliggende landen, waarna opschaling wereldwijd wordt verwacht.

PlasticRoad is een initiatief van KWS, Wavin en Total. De opdrachtgevers zijn provincie Overijssel en gemeente Zwolle. 

Bronnen: Plastic Road