De bouw is bij uitstek een sector waar kunststof wordt toegepast. Uiteraard in kozijnen, maar ook in isolatiemateriaal, leidingsystemen, vloerverwarming, raamkozijnen, warmtepompen en andere installaties. De bouwsector in Europa gebruikt jaarlijks zo'n tien miljoen ton kunststoffen (20% van het totale Europese kunststoffenverbruik) en is daarmee de op één na grootste gebruiker van kunststof na de verpakkingssector.
Positieve eigenschappen kunststoffen
Het aantal gebruikstoepassingen van kunststoffen in de bouw neemt toe. Deze toename heeft vooral te maken met de unieke eigenschappen van kunststoffen. De goede isolerende eigenschappen laten toe energiezuinig te bouwen. Hun duurzaamheid betekent een besparing in het onderhoud. Het geringe gewicht maakt een zeer efficiënte en prijsgunstige constructie mogelijk. Kunststof heeft verschillende vitale eigenschappen die een toegevoegde waarde geven aan de behoeften van de bouwsector. Ze zijn duurzaam waardoor ze ideaal materiaal zijn voor raamprofielen en buizen. Het zorgt voor een effectieve isolatie voor koud en warm, bespaart energie en beperkt geluidsoverlast.
Daarnaast laten bouwproducten vaak een snelle en goedkope uitvoering toe, ze zijn duurzaam, corrosiebestendig en kennen een lang leven. Onderhoud zoals verven wordt beperkt of is zelfs totaal overbodig. Zo zijn kunststof buizen ideaal voor water transport.
Kosteneffectieve productie
Kunststoffen kennen een kosteneffectieve productie, zijn gemakkelijk te installeren en zijn duurzaam. In een standaard huis, is er een schatting gemaakt dat het energie-equivalent nodig voor de productie van kunststof isolatie na één jaar reeds teruggewonnen wordt. Na gebruik ervan, kan de kunststof hergebruikt worden of omgezet worden in een bron van energie.