Home > Onderwerpen > Onderwerp
Extrudeerders

Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt. Deze techniek wordt extrusie of extrusietechnologie genoemd. Extruderen is een continu of discontinu proces. In de matrijs zitten één of meerdere min of meer complex gevormde gaten die het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, het extrusieprofiel, zijn vorm geeft. Dit kan een massief of hol profiel zijn. In principe kunnen alle thermoplastische kunststoffen en alle metalen geëxtrudeerd worden. Bij voorkeur worden kunststoffen met een lage viscositeit gebruikt.

Het extrusieproces wordt gebruikt voor:

  • De fabricage van platen en profielen van thermoplastisch materiaal. Bijvoorbeeld profielen voor raamkozijnen, buizen, tochtstrips, dakgoten en kunststofkurk.
  • De fabricage van verpakkingsmateriaal uit PE of PP.
  • Het aanbrengen van isolatiemateriaal van PVC of XLPE om de aders van elektriciteitskabels.


Proces continu extruderen 
Een schroef (extrudeerspindel) (1) drukt het basismateriaal (granulaat) (2) door een extrusiematrijs (3). Het samendrukken van het materiaal gebeurt met een zo hoge druk dat het smelt. Als het gesmolten materiaal de matrijs verlaat heeft het de vorm van de doorsnede (extrusieprofiel) van de matrijs aangenomen. Het extrusieprofiel (4) wordt vervolgens door een trekinrichting verder vervoerd en gekoeld met lucht of water. 


Proces Discontinu extruderen
Een pers (1) drukt een, meestal voorverwarmde, staaf basismateriaal (2) met hoge druk door een extrusiematrijs (3). Het materiaal neemt daardoor de vorm aan van de doorsnede van de extrusiematrijs. Het extrusieprofiel (4) wordt vervolgens door een trekinrichting verder gevoerd en gekoeld met lucht of water. Bij aluminiumextrusie vindt direct na het extruderen een strekproces plaats "strekken" hiermee wordt het profiel net door de 0,2 rekgrens verlengd en wordt daardoor recht. Hierna kan het profiel op lengte worden gezaagd en indien de legering dit toelaat een warmtebehandeling ondergaan. Naast aluminium worden ook magnesium en koper geëxtrudeerd. Naast directe extrusie bestaat ook indirecte en hydrostatische extrusie b.v. voor koperen waterleidingbuis.

Bron: Windesheim

Nieuws Meer nieuws
Er zijn op dit moment geen berichten om weer te geven.
Documenten
Er is op dit moment geen data om weer te geven.