Home > Nieuws > Nieuwsbericht
13-10-2020 Samenwerken aan standaard voor gerecycled kunststof in stofzuigers

Toonaangevende fabrikanten van huishoudelijke apparaten en kunststofrecyclers werken samen om het gebruik van gerecyclede kunststoffen in elektrische apparaten te vergroten. De gezamenlijke ontwikkeling van een standaard voor gerecycled kunststof voor de bodemplaat van stofzuigers is een cruciale stap naar grootschaliger gebruik van gerecyclede kunststoffen.

Op 12 oktober 2020 hebben Philips, Electrolux, BSH, Arcelik, Veolia, Coolrec en Comet Traitements een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dit is het startschot voor de ontwikkeling van een standaard voor gerecycled kunststof. Gerecyclede kunststoffen worden al toegepast in huishoudelijke apparaten, zoals in bodemplaten van stofzuigers. Er worden echter veel verschillende soorten kunststof gebruikt. Omdat het om kleine volumes gaat, staat dit een effectieve en kostenefficiënte recycling in de weg. Dit belemmert het aanbod van gerecyclede kunststoffen. 

Philips en de andere fabrikanten van huishoudelijke apparaten doen momenteel mee met een project dat NEN en NRK uitvoeren in opdracht van het ministerie van I&W om een vraaggestuurde standaard voor recyclaat te ontwikkelen om op basis daarvan bodemplaten en vergelijkbare producten te maken.

Voordelen voor hele waardeketen
Standaardisatie van kunststoffen kan de grote variatie in kunststoffen verminderen. Dit heeft een positieve invloed  op de héle waardeketen. Het recyclingproces verbetert wanneer fabrikanten een kwaliteitsnorm afspreken voor gerecyclede kunststof in een specifiek onderdeel. Tegelijkertijd wordt het voor hen ook gemakkelijker om aan gerecyclede kunststoffen te komen. 
De ontwikkeling van een standaard voor bodemplaten van stofzuigers is een goed voorbeeld hoe samenwerking het duurzame gebruik van kunststoffen in apparaten kan verbeteren en het gebruik van gerecyclede kunststoffen kan stimuleren.

Nieuwe generatie stofzuigers
De fabrikanten en recyclingbedrijven gaan nu onderzoeken wat de vereisten zijn voor een gemeenschappelijke kwaliteitsnorm. Dit kan het begin zijn van een nieuwe generatie stofzuigers, allemaal gemaakt van gerecycled kunststof met dezelfde eigenschappen, afkomstig van welk recyclingbedrijf dan ook.

Dit standaardisatieproject maakt deel uit van de projectgroep RE-CET. Hierin werken merkeigenaren en recyclers samen in pilotprojecten om het gebruik van gerecyclede kunststoffen in elektronische apparaten te vergroten. Het RE-CET-project wordt momenteel gefinancierd door Rijkswaterstaat en aangestuurd door CIRCO.