Home > Nieuws > Nieuwsbericht
04-05-2022 Harold de Graaf praat op Radio 1 over gevolgen boycot Russische olie

Op 4 mei was NRK-directeur Harold de Graaf te horen in het Radio 1 programma 'Geld of je leven'. Hij heeft namens de lidbedrijven in de rubber- en kunststofindustrie de gevolgen geschetst van de aangekondigde Europese boycot van Russische olie. 


De kogel is door de kerk: de Europese Unie gaat stoppen met de import van Russische olie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft 4 mei in Brussel aankondigd dat de EU binnen zes maanden stopt met importeren. Maar wat betekent zo'n boycot voor Nederlandse bedrijven en consumenten?

Harold de Graaf pleit ervoor dat maatregelen in samenhang en integraal beoordeeld en genomen worden.
"Gisteren waren het grondstoffen die gesanctioneerd werden, vandaag is het olie. Wat is het morgen? Het is van belang om van one-issue beleid naar een multi-issueaanpak te gaan. Daarbij is het cruciaal dat er binnen Europa een gelijk speelveld is. Duitsland en Frankrijk bieden bedrijven compensatie, in Nederland is dat nog niet het geval en dat is voor een gelijk speelveld wel van belang. De NRK wil hiervoor graag samen met kabinet en bedrijfsleven een plan maken."

Luister hier het radiofragment terug: Boycot 'Russisch goud' heeft grote gevolgen voor Nederland.
Naast Harold de Graaf was ook bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland (TLN) uitgenodigd om de gevolgen te schetsen voor de transportsector. Harold komt aan het woord vanaf minuut 2.