Home > Nieuws > Nieuwsbericht
23-06-2022 Fiscaal voordeel met MIA\Vamil voor circulaire kunststof- en rubberinnovaties

De MIA\Vamil biedt volop mogelijkheden ter ondersteuning van investeringsprojecten die de kunststof- en rubberindustrie circulair en toekomstgericht maken. In 2022 is er een budget van 169 miljoen euro beschikbaar.

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn twee fiscale stimuleringsregelingen die zich richten op marktintroductie en -verbreding van innovatieve en milieuvriendelijke technieken. Met de MIA\Vamil kan het belastingvoordeel voor ondernemers die hierin investeren netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Op de Milieulijst staan de omschrijvingen van technieken die fiscaal worden gestimuleerd. Deze lijst wordt jaarlijks herzien. Er staan bijvoorbeeld technieken op voor:

  • biobased toepassingen (zoals productieapparatuur voor biobased plastics);
  • grondstoffenbesparing (zoals technieken voor afvalpreventie en levensduurverlenging);
  • duurzaam verpakken (zoals productieapparatuur voor goed recyclebare kunststof verpakkingen of hergebruik van verpakkingen);
  • scheiding en recycling (zoals inzamel- en sorteertechnieken, en technieken voor mechanische en chemische recycling);
  • de inzet van recyclaat (zoals verwerkingsapparatuur voor gerecyclede grondstoffen, rubbergranulaat en plastic zwerfafval).

Wilt u een aanvraag indienen voor een investering in één van de technieken op de Milieulijst 2022? Raadpleeg dan de website van RVO onder meer informatie. Staat uw techniek niet op deze Milieulijst? Dan kunt u nog tot uiterlijk 15 augustus een nieuw voorstel doen voor opname op de Milieulijst 2023 via dit stappenplan.

Meer informatie via: MIA\Vamil voor ondernemers en Industrie en MIA\Vamil