Home > Nieuws > Nieuwsbericht
02-08-2022 Baanbrekende recycling: premium kunststof van gemengd afval zónder impact op het klimaat

Slechts een fractie van het materiaal dat kan worden omgezet in nieuw kunststof wordt momenteel gerecycled. Onderzoekers van Chalmers University of Technology in Zweden hebben nu aangetoond hoe de koolstofatomen in gemengd afval alle fossiele grondstoffen kunnen vervangen bij de productie van nieuw kunststof. De recyclingmethode is geïnspireerd op de natuurlijke koolstofcyclus en zou de klimaatimpact van kunststofmaterialen kunnen elimineren en zelfs de lucht kunnen zuiveren van koolstofdioxide.

‘Er zitten genoeg koolstofatomen in afval om te voorzien in de behoeften van de wereldwijde kunststofproductie. Met deze atomen kunnen we nieuwe kunststofproducten loskoppelen van de aanvoer van virgin fossiele grondstoffen. Als het proces wordt aangedreven door hernieuwbare energie, krijgen we ook kunststofproducten met een meer dan 95% lagere klimaatimpact dan de huidige, wat in feite negatieve emissies voor het hele systeem betekent’, zegt Henrik Thunman, hoogleraar energietechnologie aan de Chalmers University of Technology, en een van de auteurs van de studie gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.

Om circulaire kringlopen te realiseren, moeten we de middelen die al in de samenleving aanwezig zijn beter benutten. Henrik Thunman en zijn onderzoeksteam willen zich concentreren op een belangrijke hulpbron die tegenwoordig vaak in rook opgaat: de koolstofatomen in ons afval. Deze worden momenteel verbrand of belanden op stortplaatsen, in plaats van te worden gerecycled.
Technologieën die erop gericht zijn om van de koolstof in plastic-, papier- en houtafval (met of zonder voedselresten) een grondstof te creëren voor de productie van kunststoffen met dezelfde variëteit en kwaliteit als kunststoffen die worden geproduceerd uit fossiele bronnen, maken circulaire kringlopen nu mogelijk.

Kan fossiele grondstoffen vervangen
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het FUTNERC-project. De onderzoekers hebben bewezen dat het proces kan werken in samenwerking met kunststoffabrikant Borealis in Stenungsund, Zweden, waar ze de resultaten hebben geverifieerd en hebben aangetoond dat de grondstof kan worden gebruikt om kunststof te maken, ter vervanging van de fossiele grondstoffen die tegenwoordig worden gebruikt.

‘Ons doel is om een ​​circulaire economie voor kunststoffen te creëren. Onze kunststofproducten zijn de sleutel tot de transformatie naar een duurzame samenleving, dus het is belangrijk voor ons om dit soort onderzoek te ondersteunen. We hebben al projecten die circulariteit creëren voor onze kunststofproducten, maar er zijn meer oplossingen nodig. Daarom zijn we blij met deze uitstekende resultaten, die ons een stap dichter bij ons doel kunnen brengen’, zegt Anders Fröberg, CEO van Borealis AB.

Lees het volledige artikel op de website van Kunststof Magazine