Home > Nieuws > Nieuwsbericht
21-09-2022 Minister Adriaansens: 'Steun mkb'ers moet in november geregeld zijn'

De ontwikkelingen rond Prinsjesdag volgen snel op. Dinsdagavond 20 september was minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat te gast bij Nieuwsuur. Daar maakte zij bekend dat er steun komt vanuit de overheid voor energie-intensieve mkb-bedrijven. De NRK dringt samen met VNO-NCW en MKB-Nederland al langer aan op compensatie voor deze ondernemers.

Het was volgens de minister niet mogelijk om eerder, met een plan te komen om ondernemers te ondersteunen. Het ministerie heeft daarvoor gegevens nodig van onder meer energiebedrijven, om zo inzicht te krijgen in het verbruik per bedrijf. Sommige mkb'ers verbruiken immers veel meer energie dan anderen. De steun moet zoveel als mogelijk terecht komen bij de energie-intensieve mkb-bedrijven omdat hier de energielasten het hardste stijgen. 

Die groep heeft ook te maken met verhoogde vennootschapsbelasting, huren die omhoog gaan, hogere lonen en soms ook met een coronaschuld. "Ik maak me heel erg zorgen over die groep mkb'ers", zegt de minister.

NRK wil al langer compensatie
De NRK dringt in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland al langer aan voor compensatie van de energielasten voor energie-intensieve bedrijven. Veel bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie verbruiken ook relatief veel energie in het productieproces. NRK-leden hebben daardoor ook steeds meer last van deze stijgende energielasten. De NRK blijft de ontwikkelingen rond deze tegemoetkoming voor ondernemers volgen.

Bronnen: NOS