Home > Nieuws > Nieuwsbericht
01-12-2022 Voorzitter NRK Verpakkingen vaak op de buis!

Woensdag 30 november 2022 presenteerde de Europese Commissie plannen om verpakkingsafval binnen de Europese Unie tegen te gaan. Namens NRK-Verpakkingen sprak voorzitter Rob Verhagen in Nieuwsuur en het NOS Journaal over de nieuwe plannen. Op 15 december gaf hij een uitleg in Zembla over de 'Plasticzeepbel.'


NRK-leden in de verpakkingsbranche zijn al volop aan de slag om stappen te zetten in verdere verduurzaming. Belangrijk is daarbij wel, zo stipte Verhagen aan, dat de voordelen van verpakkingen in de plannen niet vergeten worden. Bij groente en fruit gaan verpakkingen bijvoorbeeld veel voedselverspilling tegen.

Verpakkingen dragen bij aan het tegengaan van deze onnodige verspilling, met als bijkomend voordeel het voorkomen van vermijdbare CO2-uitstoot. Wel blijft ook de verpakkingsbranche scherp kijken naar het gebruik van onnodig veel materialen.

Heldere kaders
Daarnaast is het belangrijk dat Europese Commissie zorgt voor heldere kaders als het gaat om het recyclen van verpakkingen. Veel bedrijven in de verpakkingsbranche willen graag investeren in nieuwe (recycling)technieken. Om deze investeringen aan te zwengelen, is het belangrijk om bedrijven en investeerders heldere kaders aan te reiken voor de komende jaren.

Zembla
Veel bedrijven zijn verplicht zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Maar gebeurt dat ook? De ene fabrikant gebruikt veel meer plastic dan de andere. Waarom treedt de overheid hier niet tegen op? Zowel NGO’s, verpakkingsproducenten als merkeigenaren komen aan het woord in de uitzending van Zembla. 

   

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur

Bekijk hier het NOS-journaal (vanaf 6 min. en 40 sec. begint het item over verpakkingen)

Bekijk de uitzending van Zembla 'De plasticzeepbel' via uitzending gemist (Herhaling: donderdag 22 december om 9.30  uur – NPO 2)