Home > Nieuws > Nieuwsbericht
06-02-2023 Inspiratietour Online: Elektrificatie als oplossing voor volle elektriciteitsnetten

Steeds meer bedrijven willen elektrificeren. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij de netbeheerders en vollopende netten. Bedrijven zullen dan ook intensiever met de netbeheerders moeten overleggen. Als ze het goed aanpakken, kunnen ze namelijk ook juist het elektriciteitsnet ontlasten. Op 14 februari 2023 van 15:00-16:30 organiseert het Programma Verduurzaming Industrie (PVI) daarom een online inspiratietour over dit onderwerp.

Bedrijven die willen investeren in een e-boiler of warmtepomp schrikken vaak van verhalen over vollopende netten. Toch bieden deze elektrische systemen ook mogelijkheden voor de netbeheerder om het net te ontlasten. Samenwerking met de lokale en landelijke netbeheerders geeft hier de doorslag. Tijdens de Inspiratietoer vertellen de voorlopers hoe ze de eerste stap zetten. Leer van hun ervaringen en schrijf u snel in.

Programma

Papierfabriek als virtuele batterij - Ferdinand Koster, directeur Sappi Maastricht
De Nederlandse papierindustrie liep al voorop met duurzame productie, maar Sappi Maastricht deed daar nog een schepje bovenop. Het bedrijf investeerde €6,5 miljoen in een e-boiler en biedt daarmee ook flexcapaciteit aan de netbeheerder. De aansluiting was gelukkig al klaar. En dat heeft te maken met een goede planning en overleg met de netbeheerders.

De kansen van elektrificatie voor de industrie - Sikke Klein, hoogleraar Process & Energy TU Delft
Een inventarisatie van TKI Energie & Industrie maakt duidelijk dat er op dit moment al veel industriële flexibiliteit mogelijk is. Verschillende bedrijven bieden flexibiliteit of staan op het punt deze te starten. Sikke Klein deelt de inzichten van de whitpaper Industriele flex en helpt bedrijven graag bij hun overwegingen.

De rol van de industrie in het nieuwe energiesysteem, Eddie Doornbos, Alliander
De netbeheerders werken hard aan een toekomstbestendig energiesysteem. En zoeken daarbij naar een ultieme balans op het energienet. Hierbij gaan we van een vraag- naar een aanbodgestuurd energiesysteem. En daar heeft iedereen iets in te doen. Zo ook de industrie. Er is binnen het huidige net namelijk nog steeds ruimte, als niet iedereen tegelijkertijd stroom afneemt. Alliander experimenteert al met flexibele nettarieven voor bijvoorbeeld e-boilers, maar ook met batterijen en energiepools. Bedrijven kunnen dus wel degelijk stappen zetten in de verduurzaming, maar moeten zich beseffen dat ze onderdeel van het energiesysteem zijn.

Aanmelden kan hier