Gerecycled plastic betekent een fikse besparing op CO2 in het productieproces én je hoeft er geen nieuwe grondstof voor hoeft te winnen. Plastic mag in alle kleuren, als het maar groen is, vinden ze bij plastic recycler Morssinkhof Rymoplast. Matthijs Veerman van Morssinkhof Rymoplast en co-voorzitter van NRK Recycling vertelt over de samenwerking met IKEA in het opinieblad 'Forum' van VNO-NCW.
Hållbar heet het afvalbakje. Het is lichtgrijs, verkrijgbaar voor 10, 22 en 35 liter en minimaal twintig procent ervan is gemaakt van gerecycled plastic. Dat klinkt niet baanbrekend. Maar als je bedenkt dat er in Nederland alleen al duizenden Hållbars zijn, maakt het afvalbakje een behoorlijk verschil, vindt Hanneke van de Vijfeijke, landenmanager duurzaamheid bij IKEA Nederland.
Het woonwarenhuis wil in 2030 circulair zijn en doet daar van alles voor, legt Van de Vijfeijke uit. Producten worden zo ontworpen dat ze langer meegaan, dat onderdelen makkelijker vervangen kunnen worden en dat je ze kunt repareren of recyclen. Zo heeft de Lissabo salontafel geen metalen schroeven meer. Het volledig houten meubel is daardoor makkelijk te recyclen. Gerecyclede PET-flessen worden verwerkt in keukenfrontjes, douchegordijnen en vloerkleden. En zo zijn alle ruim 9.000 producten van IKEA langs de circulaire designmeetlat gelegd en zijn of worden ze aangepast.
Volgend jaar is de Billy aan de beurt. Die krijgt papierfolie, in plaats van de huidige fineerlaag. Ook krijgt de bekende boekenkast een kliksysteem: zo is hij makkelijk demonteerbaar en dus makkelijker te recyclen.
Volgende stap: kussens en dekbedden
Alle IKEA-filialen bieden inmiddels tweedehands meubelen aan en nemen oude matrassen in om materialen daarvan opnieuw te gebruiken voor matrassen. Kussens en dekbedden zijn de volgende stap. Op dit moment is 56 procent van alle materialen die het bedrijf gebruikt hernieuwbaar en is 17 procent gerecycled. In 2030 moet dat 100 procent zijn. Dat betekent: van hout, of plastics die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal zoals mais of gerecycled plastic.
Hållbar, het afvalbakje dat recycling thuis nóg makkelijker moet maken, staat dus al in duizenden huishoudens zijn best te doen. Maar bij Hållbar begint het pas. Om tot circulair plastic te komen, moet de inhoud van de Hållbar opgehaald worden, gesorteerd, gewassen, en in balen naar de bedrijven worden gebracht die er nieuwe plastic grondstof van kunnen maken.
Milieuwinst
Recyclen levert een enorme milieuwinst op. In de eerste plaats gaat de aardolie die voor het plastic is gebruikt, niet verloren. Ten tweede vermijd je zo het productieproces van aardolie naar plastic, waarbij veel CO2 vrijkomt. En tot slot: het plastic flesje, bakje of zakje wordt niet verbrand, dus ook hier komt geen CO2 vrij.
Hoe groot de besparing op CO2-uitstoot is, varieert per soort plastic. NRK Recycling heeft hier onderzoek naar laten doen. Bij het verbranden van PET (drinkflesjes) komt niet zoveel CO2 vrij, maar de productie van nieuwe PET levert relatief veel CO2-uitstoot op. Alles bij elkaar levert recycling toch een besparing op van 1,9 kg CO2 per kilo plastic. Voor polypropyleen (touw, textiel) en HDPE (plastic tassen, vuilniszakken) zit de CO2-besparing vooral in het voorkomen van verbranding, maar het voordeel is wel gelijk 2,6 en 3 kg CO2 per kilo.