Home > Nieuws > Nieuwsbericht
08-03-2023 CIRCO Track Kinderveiligheidzitjes

Duurzaamheid en circulariteit worden niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt steeds belangrijker, ook worden grondstoffen steeds schaarser, duurder en worden levertijden langer. Circulariteit creëert ook interessante nieuwe business mogelijkheden. Met deze CIRCO Track leer je als bedrijf en in de waardeketen hoe je hier meer grip op kunt krijgen en welke stappen voor jouw bedrijf relevant zijn.

Uit het onderzoeksrapport van Windesheim over autostoeltjes in 2021 blijkt dat slechts 9% van de ingeleverde autostoeltjes en kinderzitjes bij kringloopwinkels weer verkocht wordt. Dus 91% wordt afval, omdat de stoeltjes zeer beperkt geschikt zijn voor repurpose en het economisch niet loont om ze te ontmantelen voor recycling.

Fabrikanten worden daarom tijdens deze CIRCO uitgedaagd om anders te kijken naar hun product en markt door aan de slag te gaan met de vragen; Kunnen kinderzitjes zo ontworpen worden dat ze eenvoudig te demonteren zijn, voor reparatie en hergebruik zoals het upgraden van versleten delen? En uiteindelijk voor eenvoudige recycling? Zijn er nieuwe circulaire business kansen voor u? Uiteraard zonder concessies te doen aan de veiligheidseisen van kinderzitjes.

Voor wie?
Bedrijven die gedurende de track willen nadenken over nieuwe business modellen en waardeketens rondom kinderzitjes. Driedaags ontwikkeltraject CIRCO biedt een driedaags ontwikkeltraject aan om ketenpartners bij elkaar te brengen en vanuit ieders eigen positie en businesscase kennis en kunde op te doen van circulair ondernemen, waardeketen en design. Zo worden samen nieuwe kansen ontdekt en wordt circulaire business in gang gezet.

Programma
Het programma bestaat uit drie halve dagen waarin fysiek en online direct contact tussen de trainers en alle deelnemers plaatsvindt. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. Totale tijdsbesteding is 20 uur verspreid over ongeveer 6 weken.

Dag 1 Initiate Workshop woensdag 19 april (halve dag, fysiek)
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren je huidige lineaire waardeketen.

Dag 2 Ideate Workshop woensdag 3 mei of woensdag 10 mei (halve dag, online)
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire business modellen en design strategieën.

Dag 3 Implement Workshop woensdag 17 mei (halve dag, fysiek)
De laatste dag kijken we naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige sessie, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Download hier de flyer over deze CIRCO-Track met nog meer informatie

Direct inschrijven? Dat kan hier!