Home > Nieuws > Nieuwsbericht
29-08-2024 NRK, Rethink en NVR-TRA op Kunststoffenbeurs 2024

Op woensdag 18 en donderdag 19 september 2024 is weer de Kunststoffenbeurs, in de Brabanthallen in Den Bosch. De Kunststoffenbeurs is al jaren dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen elkaar jaarlijks ontmoet. Er zijn ruim 250 exposanten aanwezig uit alle schakels van de kunststofketen, waarvan vele NRK lidbedrijven.

NRK is, in samenwerking met ChemistryNL, nauw betrokken geweest bij het programma van de beurs en zal ook dit jaar weer aanwezig zijnHet is ook de plek waar de keten actuele kennis deelt en haar inspanningen en innovatiekracht laat zien. Bovendien wordt er op de beurs samen (toe)gewerkt naar toekomstbestendig kunststof. Sterker nog, ook circulair rubber is dit jaar prominent op de beurs aanwezig dankzij NRK brancheverenging NVR-TRA.

Rethink EXPO
Zo is er ook dit jaar weer de Rethink EXPO, waar duurzame en circulaire kunststof producten op een voetstuk worden gezet en de bezoekers inspireren en informeren over de duurzame toepassing van kunststof. De expositie is op beide beursdagen (18 en 19 september) van 10-17 uur geopend voor het publiek. In de Rethink EXPO vindt u ook de Innovatie Helpdesk Kunststof en Rubber. Hier worden bezoekers op weg geholpen met hun innovatievragen rond kunststof en rubber.

Circulair Rubber op de Kunststoffenbeurs !?
Extra bijzonder dit jaar is dat ook rubber prominent aanwezig is op de Kunststoffenbeurs. Tijdens de Kunststoffenbeurs 2024 laat de Nederlandse vereniging van rubberproducenten (NVR-TRA) laten zien hoe haar leden kijken naar de circulaire economie. NVR-TRA is een brancheverenging van de NRK.

De lidbedrijven van de NVR-TRA laten met interessante presentaties zien hoe ook rubber circulair kan gaan worden, maar ook welke obstakels er nog zijn. Volg de levenscyclus van rubber, door de hele keten, van grondstof tot product en weer naar recyclaat. Zie, voel en ruik de voorbeelden en beluister de twee lezingen, gegeven door rubberbedrijven. Voor meer informatie download u deze flyer.

Lezingen
Daarnaast zijn er voor NRK-leden een aantal interessante lezingen over tal van onderwerpen:

  • Plastic recycling stripped naked (door Prof.dr. S.R.A. Kersten)
    This talk combines various expertise to develop and analyse the concept of technology cascading for recycling waste plastics with the goal of displacing as much fossil oil as possible. It thereby presents archetype recycling technologies with their strengths and weaknesses. It then combines them in various cascades to process a representative plastic mix, and determines how much (fossil) naphtha could be displaced and at which energy consumption. The calculated results bust several common myths in plastic recycling, e.g. by prioritizing here recycled volume over recycling efficiency, and prioritizing circular industry over circular products . It shows the key role of gasification and the possibility to displace up to 70% of the fossil feedstock with recycled carbon. It suggests that deeper naphtha displacement would require exorbitant amount of energy. It therefore argues for the need to complement recycling with the use of renewable carbon, e.g. based on biomass, to fully defossilise the plastic industry.

     
  • Geef gevulkaniseerd rubber een tweede leven! (door Kuno Dijkhuis)
    Gevulkaniseerde rubber producten of productie-afval wordt doorgaans als afval gezien en gestort, het is namelijk van oudsher niet of nauwelijks her te gebruiken. Door ontwikkelingen de laatste jaren is men echter steeds beter in staat om gevulkaniseerd rubber weer terug te brengen naar een materiaal wat weer (gedeeltelijk) plastisch is. Afhankelijk van de kwaliteit van het recyclaat kan dit met een bepaald percentage weer worden toegepast in virgin compounds, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn en dus het gebruik van fossiele brandstoffen kan worden beperkt. Artech Rubber B.V. is reeds vele jaren bezig met het hergebruik van gevulkaniseerde end-of-life producten en/of productie-afval. Deze presentatie geeft een kort inzicht in de mogelijkheden van het hergebruik van gevulkaniseerd rubber.
     
  • CIRCONNECT – een Circulaire Ontwerpreis (door Ingeborg Gort)
    Circonnect helpt bedrijven om circulair ontwerp te omarmen door praktische tools en kennis te bieden, ongeacht hun ervaring. Met deze kennis en tools kunnen bedrijven zelf of in workshops aan de slag om hun CO2-voetafdruk te verlagen en de bedrijfspositie te versterken. Circonnect biedt oplossingen voor specifieke ontwerpvragen, zoals het bepalen van de milieu-impact van producten, berekening van restwaarde en samenwerking met ketenpartners. Ook biedt CIRCONNET verdiepende, wetenschappelijk onderbouwde kennis om bedrijven voor te bereiden op nieuwe regelgeving en ontwikkelingen. Voor beginners is er de Starterskit Circular Design om de basisprincipes van circulair ontwerp te leren.

     
  • Wetgeving voor dummies: deze wetgeving staat op stapel voor de rubber- en kunststofindustrie (door Thomas Hobé)
    Sinds een aantal jaar dendert een vrachttrein gevuld met wetgeving voor meer duurzaamheid en circulariteit over het Europese spoor. Vertrokken vanuit Parijs komen alle wagonnetjes, na een overstap in Brussel, aan in Den Haag. Zeker tot 2050 zal de trein zijn weg vervolgen door de Europese lidstaten en er zullen alsmaar wagonnetjes bijkomen. Ondernemers hebben hier een hele berg werk aan. Om deze berg ietwat te verkleinen neemt Thomas je in vogelvlucht mee langs de meest relevante ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Dit is jouw kans om op een toegankelijke manier inzicht te krijgen in wetgeving die je bedrijfsvoering beïnvloedt.


Daarnaast zijn er nog lezingen over onder meer:

  • Stand van zaken rondom Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN)
  • Prinsjesdag 2024 | Wat zijn de effecten voor de rubber en kunststofindustrie


Aanmelden voor de Kunststoffenbeurs kan hier.