Nieuwe ontwikkelingen rond PGS 15, hulp bij de netcongestie en zelfonderzoek bij arbeidsongevallen. Deze en andere thema’s passeerden de revue tijdens de jaarlijkse EH&S-dag van de NRK op donderdag 26 september.
Met bijeenkomsten verspreid over het land houdt de NRK de leden op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de wet- en regelgeving. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen in eenvoudige taal hoe ondernemers de vaak complexe wetten en regels kunnen vertalen naar acties voor het eigen bedrijf. De jaarlijkse EH&S-dag (Environment, Health and Safety) is een initiatief van de EH&S Beleidsgroep, die bestaat uit leden van nagenoeg alle NRK-brancheverenigingen.
Tijdens de middag in de landelijk gelegen ‘Kweetal’ in het Zuid-Hollandse Schelluinen trapt Eddie Alders (Team PGS 15) af met een presentatie over de nieuwe ontwikkelingen in de PGS 15. Dit is de richtlijn voor opslag/tijdelijke opslag in relatie tot de brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid. Het gaat om een nieuwe indeling en diverse aanpassingen, legt de oud-scheikundeleraar uit, terwijl hij met de wijsstok over het digitale scherm beweegt.
Zo zijn er nieuwe eisen aan wat onder inpandig wordt verstaan (de ruimte moet volledig gelegen zijn in een gebouw), er komen meer opslagmogelijkheden op verdiepingen en de inpandige opslag van gasflessen is in principe niet meer toegestaan. Om het treffen van maatregelen makkelijker te maken komt er een digitaal systeem, vergelijkbaar met de belastingaangifte, met invulveldjes en pijltjes die leiden naar bedrijf-specifieke voorschriften. Nadat Alders klaar is met zijn verhaal, vertelt Marjolijn Bookelaar (Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant) wat er bij het aanvragen en verlenen van de vergunning komt kijken. Ze legt onder meer uit wanneer bedrijven een vergunningsplicht hebben en welke gegevens moeten worden ingediend.
Netcongestie
Na de korte pauze gaat Servaas van der Ven (VNO-NCW/MKB-Nederland) in op het belangwekkende thema netcongestie. Het overvolle stroomnet heeft tal van gevolgen, legt hij uit. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet uitbreiden, de levering van producten kan in gevaar komen, de levering van producten kan in gevaar komen en de spanningskwaliteit en de spanningskwaliteit en de betrouwbaarheid van het stroomnet zijn minder goed. De netcongestie staat ook de elektrificatie van processen en dus de verduurzaming in de weg. Het probleem verschuift almaar meer naar de kleinverbruikers en het is sterk de vraag in hoeverre de uitbreiding van het stroomnet effect zal hebben op de netkosten.
Toch kunnen bedrijven ook zelf veel doen, meent Van der Ven. Op ondernemers.nl/netcongestie vinden zij diverse oplossingen. Van energiebesparende maatregelen en andere gedragingen (bijvoorbeeld het gefaseerd opstarten van machines) tot deelname aan een Energy-hub. Van der Ven verwacht dat er nog tien tot vijftien jaar sprake zal zijn van wachtlijsten, omdat de uitbreiding van het stroomnet lang zal gaan duren.
Arbeidsongevallen
Bas Schwenke van de Nederlandse Arbeidsinspectie gaat vervolgens in op het thema zelfonderzoek bij arbeidsongevallen. Werkgevers kunnen bij een ongeval zelf de rapportage opstellen en indienen, ernstige ongevallen uitgezonderd. Met de nieuwe methodiek wil de Arbeidsinspectie in plaats van het rigide opleggen van boetes, het lerend vermogen van organisaties stimuleren. De eerste bevindingen zijn goed, aldus Schwenke, die tevens toelicht voor welke ongevallen ondernemers meldingsplichtig zijn en voor welke niet.
Tot slot gaat Robert Mazier van adviesbureau Trafieq in op het sluimerende, vaak niet zichtbare probleem van alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer. Het probleem is groter dan menigeen denkt, vertelt hij. Naast verzuim en een verminderde productiviteit is ook de veiligheid in het geding.
Volgens Mazier is één op de vier arbeidsongevallen gerelateerd aan alcoholgebruik. Drinken of drugs gebruiken op de werkvloer is natuurlijk uit den boze, maar ook het gebruik in de vrije tijd verdient de aandacht. Alcohol blijft acht uur in het lichaam en door een pilletje op een festival kan een werknemer daags erna een flinke dip krijgen. Ondernemers doen er goed aan om dit bij hun medewerkers in kaart te brengen en een specifiek beleid op te stellen. Met educatie en individuele coaching kunnen medewerkers bewust worden gemaakt en krijgen zij handvatten aangereikt, om ervoor te zorgen dat ze altijd fris en fruitig aan het werk gaan.
De EH&S-dag werd afgesloten met een netwerkborrel. En in de lijn van de laatste presentatie natuurlijk geheel alcoholvrij. De NRK dankt alle sprekers en aanwezigen heel hartelijk en verwelkomt u graag tijdens een van de komende bijeenkomsten. Deze zullen worden aangekondigd in de periodieke nieuwsbrief en in de rubriek ‘Agenda’ op nrk.nl.
Een uitgebreid verslag van de EH&S-dag is te lezen in het volgende nummer van Kunststofmagazine.