Home > Nieuws > Nieuwsbericht
01-10-2024 Training Duurzaam verpakken in de keten van KIDV

Wilt u uw verpakking verduurzamen? Dan heeft u vaak andere partijen in de keten nodig. Daarom is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de hele verpakkingsketen en de eisen die verschillende partijen aan een verpakking stellen. KIDV organiseert een training voor bedrijven om dit inzicht helder te krijgen.

De training 
De training ‘Duurzaam verpakken in de keten’ leert u meer over de verpakkingsketens waarin u opereert. Hoe zien deze ketens eruit? Welke stakeholders spelen hierin een rol? En wie heeft er in uw bedrijf te maken met de keuzes rondom verpakken? U krijgt zicht op de eisen die de verschillende stakeholders aan de productverpakkingscombinatie(s) stellen. 

Op basis van die inzichten kunt u mogelijke verduurzamingsrichtingen verkennen. U overziet de implicaties van bepaalde keuzes. Ook krijgt u tools en handvatten aangereikt waarmee u de mogelijke implicaties kunt onderzoeken. 
 
Aan het einde van de training overziet u de volledige verpakkingsketen. Van grondstofwinning tot afval. Inclusief het ontwerpen, produceren en distribueren van verpakkingen. U communiceert effectiever met verschillende stakeholders. U weet aan welke knoppen u kunt draaien om tot duurzamere verpakkingsoplossingen te komen en wie in de keten u hierbij nodig heeft. 

Voor wie? 
De training is voor iedereen die in zijn functie in aanraking komt met verpakken en verpakkingen. De training richt zich vooral op het mkb. Bedrijven die een relatief klein onderdeel vormen van de verpakkingsketen en daarom andere schakels in de keten nodig hebben om hun verpakking of product-verpakkingscombinatie te verduurzamen. 

Twee deelnemers per bedrijf 
Om optimaal van de cursus te profiteren, is het aan te raden als bedrijf twee deelnemers aan de training te laten deelnemen. Het liefst bestaat dit duo uit iemand met een technische achtergrond (denk aan een ontwerper, ingenieur of verpakkingsspecialist) en iemand met een commerciële achtergrond (sales, marketing, inkoop of business development). Juist de samenwerking tussen deze disciplines geeft een goed inzicht in de keten en helpt uw bedrijf de juiste stappen te zetten richting verduurzaming. 

Programma 
Het leertraject start met een individueel intakegesprek. In het gesprek wordt de case besproken die u wilt inbrengen en uw specifieke vragen en leerdoelen.  

De training bestaat uit drie lesdagen van 4 uur (13.00 - 17.00 uur) en een terugkomdag (14.00 - 16.00 uur) met aansluitend een netwerkborrel. De lesdagen vinden eens per twee weken plaats bij Verpact aan de Henri Faasdreef 312 in Den Haag. 
 
Tussendoor maakt u zelfstandig huiswerkopdrachten. Houd daarbij rekening met een studiebelasting van ongeveer drie uur per week. 
 
Twee à drie maanden na de training verzorgt KIDV een terugkomsessie. In die sessie rflecteert u samen op de eerste verduurzamingsacties die u heeft uitgevoerd en helpen we u verder in dit traject. 

 

Dagdeel 1: Analyse van uw verpakkingsketen – dinsdag 12 november van 13.00 – 17.00 uur 

De keten van verpakken is veel meer dan de verpakking afvullen, een product kopen en de lege verpakking afdanken. U leert welke schakels er in de (interne en externe) keten bestaan, en wat de afhankelijkheidsrelaties in die schakels zijn. U krijgt inzicht in de implicaties die uw keuzes hebben en welke invloed u zelf heeft op de schakels om de product-verpakkingscombinatie te verduurzamen. Er wordt gewerkt aan de hand van aansprekende voorbeelden en uw eigen inbreng vanuit de praktijk. 

Dagdeel 2: Verkennen van duurzame en circulaire oplossingen – dinsdag 26 november van 13.00 – 17.00 uur 

U brengt de waarde-creatie en het waardeverlies in de keten in kaart. Dit gaat zowel om het creëren van economische waarde als om het verlies van grondstoffen, de milieu-impact en het ontstaan van afval. En om het economische waardeverlies door uitval en productderving. Vervolgens ontdekt u verschillende verduurzamingsstrategieën en verbetermogelijkheden. 

Dagdeel 3: Operationaliseren – dinsdag 10 december van 13.00 – 17.00 uur 

U gaat aan de slag met de implementatie van de verschillende verduurzamingsstrategieën en verbeteropties. Wat is de haalbaarheid van de verschillende oplossingen en welk tijdspad hangt hieraan? Welke ketenpartners heeft u nodig voor de implementatie en hoe krijgt u ze mee? U presenteert een plan voor een concreet implementatietraject. 

Dagdeel 4: Terugkomdag – dinsdag 21 januari van 14-16 uur. Met netwerkborrel na! 

Tijd voor een reflectie op de eerste verduurzamingsacties die u heeft uitgevoerd en helpen u verder in het traject. Tijdens de borrel na de bijeenkomst is er alle ruimte om met elkaar te netwerken en na te praten. 

Kosten 
De kosten voor deelname zijn € 550 excl. btw voor twee deelnemers. Dit bedrag is inclusief koffie/thee/fris, de afsluitende netwerkborrel en het lesmateriaal. Reis- en parkeerkosten zijn voor eigen rekening.

Lees meer en aanmelden