Op 18 december heeft de NRK nogmaals een bijdrage geleverd aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Ditmaal was het thema "Normeren, stimuleren en beprijzen ten behoeve van een circulaire economie". In dit rondetafelgesprek gaf Harold de Graaf, algemeen directeur van de NRK, de aanwezige Tweede Kamerleden opnieuw inzicht in de zorgen van kunststofverwerkers en -recyclers over de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) en de Circulaire Plastic Heffing (CPH). Deze maatregelen zorgen voor een ongelijk speelveld voor Nederlandse kunststofverwerkers en kunststofrecyclers in Europa. Daardoor staat de toekomst van honderden Nederlandse bedrijven en duizenden banen op de tocht. Eerder benadrukte de NRK dit ook al in haar open brandbrief aan staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat. Maar De Graaf gaf ook aan hoe het wel kan.
De Graaf benadrukte dat de positie van kunststofverwerkers en kunststofrecyclers in Nederland onder grote druk staat. De toekomst van de Nederlandse maakindustrie en het bijbehorende verdienvermogen staan op het spel staan. Er dient te worden ingezet op een Europese bijmengnorm, anders worden Nederlandse bedrijven om zeep geholpen en verliezen duizenden werknemers hun baan.
Hoe dan wel een bijmengverplichting invoeren?
De Graaf kwam daarom met een alternatieve aanpak om toch een bijmengverplichting te kunnen doorvoeren. Daarbij zijn drie punten cruciaal:
Een bijmengverplichting die geldt voor alle kunststofproducten die in Nederland op de markt worden gebracht, in plaats van kunststofproducten die in Nederland worden geproduceerd. Dan gelden de regels ook voor in het buitenland aangekochte kunststofproducten.
Voorwaarden stellen over de herkomst van het recyclaat. Anders wordt een norm ingevuld met de import van goedkoop recyclaat uit Azië en Amerika waardoor de Nederlandse kunststofrecyclers nog altijd niet geholpen zijn en draagt een norm niets bij aan de beoogde reductie van CO2-emissie.
Kunststofproducten waarvoor juridische of technische belemmeringen bestaan voor het bijmengen van circulaire plastics, dienen te worden vrijgesteld van een bijmengverplichting.
Met bovenstaande aanpak worden de Nederlandse kunststofverwerkers en kunststofrecyclers ondersteund. Er ontstaat dan daadwerkelijke vraag naar Nederlands recyclaat en worden kunststofproducten uit het buitenland niet aantrekkelijker omdat aan die producten dezelfde recyclaateisen worden gesteld.
Kortom er is een integrale Europese aanpak om de maakindustrie te ondersteunen. Belangrijk daarbij is:
Geharmoniseerd beleid in de gehele Europese Unie is essentieel; nationale koppen werken een Europese aanpak tegen en zorgen voor een ongelijk speelveld
De Europese aanpak moet gericht zijn op versterking van de gehele waardeketen
Het stimuleren en mogelijk maken van circulaire businesscases is cruciaal, waarbij ondersteuning van de momenteel onrendabele top noodzakelijk is
De ingebrachte position paper van de NRK voor dit rondetafelgesprek kunt u hier lezen
De opname van het gehele rondetafelgesprek van 18 december is hier te bekijken
Toekomstige gesprekken en commissiedebat
Op 19 december aanstaande is een belangrijk Commissiedebat Circulaire economie in de Tweede Kamer. Het rondetafelgesprek van 18 december heeft mede als doel om de Kamerleden goed geïnformeerd in dit Commissiedebat in debat te laten gaan met staatssecretaris Chris Janssen (I&W, milieu), staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (FIN, fiscaliteit en belastingdienst) en minister Dirk Beljaarts (EZ).
De NRK zal ook in de komende gesprekken met de politiek blijven aandringen op een Europese bijmengnorm en heffing en benadrukken dat het huidige ontwerp van de NCPN niet het gewenste milieueffect heeft en leidt tot faillissementen en banenverlies in Nederland.