Home > Nieuws > Nieuwsbericht
04-03-2025 Informatieplicht Zeer Zorgwekkende Stoffen

Als uw bedrijf Zeer Zorgwekkende Stoffen uitstoot en vergunningsplichtig is aldus het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), is het sinds 1 januari 2025 verplicht om gebruik te maken van de nieuwe ZZS-emissiedatabase. Na publicatie afgelopen december van het inwerkingtredingsbesluit in het Staatsblad is de datum nu definitief.
 


ZZS-emissiedatabase
De ZZS-emissiedatabase is het nieuwe digitale systeem voor de rapportage van ZZS-emissies door bedrijven. Deze rapportage is onderdeel van de informatieplicht die bedrijven hebben wanneer zij met ZZS werken: één keer per vijf jaar moet aangegeven worden hoeveel ZZS worden uitgestoten. Voorheen ging dit vaak via losse Excel-bestanden, nu gaat deze database het mogelijk maken dat bedrijven en bevoegde gezagen informatie over ZZS-emissies gestructureerd en op een eenduidige manier aanleveren.


De database vormt de basis voor het openbare ZZS-emissieregister waarin per bedrijfslocatie de ZZS-emissies naar lucht en water inzichtelijk zullen worden gemaakt voor zowel overheidsinstanties als publiek. Echter, dit register treedt nog niet in werking. Voordat wordt besloten over de inwerkingtreding, is er later dit jaar een evaluatiemoment ingebouwd.

Op 28 januari 2025 gaven het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het RIVM gezamenlijk een webinar over de ZZS-emissiedatabase. Het webinar was bedoeld voor iedereen die met de database te maken krijgt, dus zowel voor bedrijven als beoordelende instanties. Het opgenomen webinar en bijbehorende de slides zijn te vinden op de website van het elektronisch Milieujaarverslag (e-MJV). Het vragen/antwoord-document is nog niet klaar, maar zal ook op deze site te vinden zijn. Daarnaast is op deze site ook algemene informatie over de ZZS-emissiedatabase te vinden (ZZS-emissiedatabase | e-MJV).

Vermijdings- en Reductieprogramma
Naast het aangeven van de ZZS-emissies, zijn vergunningsplichtige bedrijven op basis van de milieubelastende activiteit (onder andere Bal artikel 3.135 – 3.137) ook verplicht een Vermijdings- en Reductieprogramma (VRP) te kunnen delen met het bevoegd gezag (Bal artikel 5.24). Dit is een document waarin de plannen van een bedrijf beschreven zijn om de uitstoot en gebruik van ZZS te verminderen of te stoppen. Een dergelijk bestand aanleveren is vrij uitgebreid, zoals te vinden is op de site van IPLO.

Bent u niet vergunningplichtig, heeft u enkel een meldplicht, maar stoot u wel ZZS uit? Ook dan moet uw bedrijf ervoor zorgen dat deze uitstoot geminimaliseerd wordt, de minimalisatieplicht blijft gelden. Wees dus bewust van de ZZS die u in het bedrijf gebruikt of maakt. Een ZZS kunt u sowieso herkennen aan de gevarenzinnen met het nummer H340, H350 of H360 op het veiligheidsinformatieblad en verpakking. Daarnaast kunt u bij ZZS’en tegenkomen in uw bedrijf als weekmakers, brandvertragers, sommige kleurstoffen, maar ook smeermiddelen op basis van PTFE zijn tegenwoordig ZZS, gezien deze onder de groep PFAS vallen. Een specifieke lijst van ZZS’en is altijd in te zien op de site van het RIVM. Hier kunt u ook op CAS nummer zoeken.

Doordat het aangeven van een Vermijdings- en Reductieprogramma (VRP) verplicht is geworden voor vergunningsplichtige bedrijven, zijn Omgevingsdiensten zeer actief in het opvragen van gegevens. Het is echter handig om te vragen op welke basis zij deze gegevens willen hebben, vooral als u weet dat uw bedrijf niet verplicht zijn om deze vergunning aan te vragen. Bent u niet vergunningsplichtig en vraagt uw Omgevingsdienst om deze gegevens? Ga dan het gesprek aan met de betreffende Omgevingsdienst waarom ze deze informatie van u willen ontvangen.