Home > Nieuws > Nieuwsbericht
08-04-2025 Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers open voor aanvragen

Vanaf 2027 wil de overheid inzetten op een nationale norm, om fossiele polymeren deels te vervangen met recyclaat of biogebaseerde polymeren: de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). U krijgt daardoor als plasticverwerker te maken met extra kosten om aan deze nieuwe norm te kunnen voldoen. Met de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers kunnen verwerkers een deel van deze kosten opvangen.

 


Hier is tot 2030 in totaal 49 miljoen euro voor beschikbaar. Met dit budget is het mogelijk om technische tests uitvoeren om te onderzoeken of het mogelijk is een deel van de fossiele plastic binnen uw productieproces te kunnen vervangen door gerecycled of biogebaseerd plastic. De aanvraag voor de subsidie loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Startdatum: dinsdag 8 april 2025 09:00 uur
Einddatum: donderdag 2 oktober 2025 12:00 uur

U krijgt 75% subsidie over de gemaakte kosten. De andere 25% betaalt u zelf. De subsidie is maximaal € 25.000 per aanvraag, voor één of meer productietesten.

Totaal budget: € 13.000.000 (voor 2025)

Voor wie?  
De subsidie is voor: 

  • Compounders: ondernemers die additieven (zoals kleurstoffen of weekmakers) of vulstoffen (zoals glasvezel) toevoegen aan polymeren om de gewenste eigenschappen te bereiken. Het eindproduct van dit proces heet een compound. Verwerkers gebruiken dit om plastic producten te maken. 
  • Verwerkers (converters): ondernemers die polymeren of compounds verwerken tot plastic half- en eindproducten.


Waarvoor krijgt u subsidie?
U vraag subsidie aan om één of meer productietesten uit te voeren. Zo ontvangt u steun bij de activiteiten die daarbij komen kijken.

Hoe vaak vraagt u subsidie aan?
U kunt bij deze aanvraagronde maximaal 2 keer de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers aanvragen, voor verschillende productietesten. 

  • In uw aanvragen maakt u duidelijk dat het gaat om verschillende productietesten. U test een ander polymeertype, of het product heeft een ander gebruiksdoel. Ontving u eerder subsidie voor dezelfde productietest? Dan wijst ROV uw aanvraag af.

Let op: RVO beoordeelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Houd hier rekening mee als u van plan bent meerdere aanvragen te doen.

Criteria van uw productietest(en)

  • U voert de productietest in Nederland uit, op uw Nederlandse vestiging.
  • Het doel van uw productietest(en) is om (meer) recyclaat of biogebaseerde polymeren te verwerken in uw eigen plastic producten of compounds. U vervangt daarmee fossiele plastics. 
  • Het gerecyclede materiaal in u uw productietest komt van gebruikte plastic producten (post-consumer recyclaat). Dat komt van afval van plastic producten die op de markt zijn gebracht en na gebruik bij het afval belanden, of retour komen en dan bij het afval belanden.
  • Het deel circulair plastic in uw productietest is veel hoger dan wat u nu in producten verwerkt. Hoe hoog dit is, kan per soort product verschillen. 
  • Uw productietest richt zich op verwerking van polymeren in compounds of in plastic deel- of eindproducten die naar verwachting vanaf 2027 te maken krijgen met de circulaireplasticnorm
    • Productietesten voor de compounding of verwerking van andere type polymeren krijgen geen subsidie. Zoals elastomeren, thermoharders of composietmaterialen, bijvoorbeeld rubber. 
    • Maakt u compounds voor textielvezels, of verwerkt u polymeren of compounds tot textielvezels? En gebruikt u deze vezels voor het maken van textielstoffen en textielwaren voor kleding en woninginrichting? Dan komt uw test niet in aanmerking voor subsidie.


Wacht niet met het aanvragen van subsidie!
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na 8 april 2025 een aanvraag in te dienen, RVO beoordeelt de aanvragen namelijk op volgorde van binnenkomst. De NRK roept leden dan ook op om op niet te lang te wachten met het aanvragen van deze subsidie. Welke gegevens u precies nodig heeft voor deze aanvraag kunt u hieronder op de website van RVO vinden. Daar leest u ook meer over de procedure nadat u uw aanvraag heeft ingediend.

Vragen?
Heeft u specifieke vragen over deze subsidie neem dat contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie en aanvragen
Lees hier alle informatie rond de subsidie